Eksperckie parzenie kawy - Kawy świata

szkolenia dla baristów wrocław

Oprócz tradycyjnej kawy czarnej lub białej

Każdy ma swój sposób na ospały poranek, ale my kawosze doskonale wiemy, że najlepszym jest właśnie kawa. Napój występujący w wielu wariantach, jest tematem tak szerokim, że ma wiele pasjonatów.

Dodane: 01-01-2020 04:02
Eksperckie parzenie kawy - Kawy świata szkolenia dla baristów wrocław
Z pomocą przychodzą nam przeróżne ekspresy do kawy, zamieniając wybrane ziarna w bazę, która pomoże nam stanąć na nogi. I chociaż pić możemy ją od razu, to wielość rodzajów kaw jest duża, że nie ma po co się ograniczać. Oprócz tradycyjnej kawy czarnej, lub białej - czyli po prostu tej z dodatkiem mleka, wyróżniamy masę innych.

Najczęściej do ich przygotowania używa się mleka, o różnym poziomie spienienia, a także różnej ilości. Cappuccino to kawa z espresso oraz dużą ilością mleka, ale spienionego. Jest delikatne i kremowe. Kolejnym rodzajem jest latte, czyli baza, mleko, a na końcu wykończenie w postaci 1-2 centymetrów spienionego mleka. Jak więc widzimy, espresso, a więc kawa włoska, przychodzi w wielu odmianach, a to tylko kilka z nich.

Smakosze mogą dodawać także wiele syropów smakowych. Na przykład w zimę idealna będzie piernikowa kawa z dodatkiem cynamonu i kakao, posypanego na górę spienionego mleka.


Najlepiej smakuje oczywiście w Italii ale

Kawa włoska oraz ekspresy do kawy to artykuły, na które zawsze znajdą się chętni. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ kawa włoska nie ma sobie równych. Najlepiej smakuje oczywiście w Italii, ale i u nas można już kupić różne jej gatunki. Włosi jak nikt inni doszli do perfekcji w przyrządzaniu tego napoju i jeśli ktoś faktycznie chciałby zgłębić temat, musi udać się jednak na Półwysep Apeniński.
A w jakiej wersji kawa smakuje najlepiej? No cóż, nie odpowiemy jednoznacznie na to pytanie, ponieważ każdy z ans ma inne upodobania w tym względzie Jedni piją kawę po turecku i nie wyobrażają sobie, aby mogli nie rozpocząć dnia od szklanki takiej kawy. Nawiasem mówiąc, z Turcją nie ma to kompletnie nic wspólnego. Inni natomiast preferują kawę z ekspresu przelewowego. A są i tacy, którzy pijają li tylko kawę z ekspresu ciśnieniowego. Tym bardziej, że ciśnieniowe ekspresy do kawy weszły przebojem na nasz rynek już jakiś czas temu. To faktycznie bardzo wygodne w użyciu sprzęty. Najlepiej kupować takie, które mają wbudowany młynek. Cóż może być lepszego niż aromantyczny napar ze świeżo zmielonej kawy?


Inni z kolei stawiają na ekspresy

Ekspresy do kawy oraz kawa włoska to artykuły, jakie znaleźć możemy na pewno w dobrych sklepach. Takowe funkcjonują zarówno w realu, jak i w internecie. Tym samym więc smakosze kawy mają realne szanse na to, żeby zaspokoić swoje potrzeby w tym względzie. Bardzo dobrze, że kawa włoska dostępna jest u nas, bo trudno byłoby po nią jeździć do Italii. Aczkolwiek nie ma przeciwwskazań, żeby pojechać np. na wakacje do Włoch i na miejscu móc delektować się tym aromatycznym napojem.
A skoro już przy kawie jesteśmy, omówmy jeszcze ekspresy do kawy. Okazuje się, że na naszym rynku mamy prawdziwe ich zatrzęsienie, więc kupujący mogą wybierać do woli. Nawet najbardziej wymagający klienci znajdą taki sprzęt, o jaki komuś faktycznie chodzi. Nie odpowiemy oczywiście na pytanie, jaki typ ekspresu jest najlepszy, bo każdy z nas ma inne potrzeby w tej materii. Jedni kupują nadal ekspresy przelewowe, bo uważają, że kawa z nich jest najlepsza. Inni z kolei stawiają na ekspresy ciśnieniowe. Są też i tacy, którzy parzą kawę w klasycznych włoskich kafeterkach. Nie brakuje też osób, które pijają słynną kawę "po turecku" i to jeszcze koniecznie ze szklanki.